Eteläpohojalaaset hevosajokalut
Noppalainen pussikärry

"Satuit mettumaarin edellisviikoilla kulkemaan pitkin peräkyliä, jo huomasit joutuneesi kärrymiesten valtakuntaan. Joka kylässä oli pajoja, joka paikassa paukuteltiin, Kampinkylässä neljin, viisin, Ekyhtissä kaksin pajoin, Viitalassa kolmin, Koskelassa koko joukoin. Nokinen pöksä puhalteli tuhansia  poukkoja läpi katon, ja kolmet neljät nokinaamat tuhersivat. Tuolla porattiin reikiä ja kieriteltiin kiskoja kiinni, taikka taottiin aisarautoja, tuolla tehtiin linijaareja, tuolla kourarautoja, tuolla taas ulkona luoman rannassa pantiin pyörärautoja päällen.

Pyörärautojen laitossa vasta oli koputusta ja kaputusta, tulta ja tulista kiirusta. Taottiin vasaroilla, pideltiin pihdeillä, ja vyöhaoilla kiskottiin - valkea sohaisi miesten kourissa ja kintuissa, ja savu kierrähteli. Lopulta lyötiin vettä - kihisi ja höyrysi kuin saunankiuas.

Jossain pajan edessä kärryt olivat sepän vasaralta jo valmiina pyörillään, vain linjaaria piti vielä koitella. Sepät nousivat kärryille ja rytkyttivät vuoroin toista ja toista puolta, että kärryjen pohja kopsahteli linjaareihin. Hyvät  olivat, eivät katkenneet, eivätkä lievänneet.

Vasaran pauke kuului nikkarienkin työpaikasta, väliin taas visaisen kluvun kopse, taikka sahan pureminen - kirveskin joskus veistää ja puukko kavertelee. Kiirus on, markkinoille pitää vielä nämäkin kärryt joutua." Samuli Paulaharju

 

Noppalainen pussiperä jossa on kärryn takaosassa tila hevosen heinäsäkille.

Noppalainen pussikärry

Pussikärry on turunmallin muunnos, jossa on yksi istuin ilman käännettävää perälautaa. Laitoja kiertää rautapuikot, perän kulmat on pyöreät ja jousitus on pääasiassa saksiliniaari, mutta myös poikkiliniaarilla niitä valmistettiin.

Pussikärry oli oikeen poika-miesten friioo-kärryt ja mukavahan niillä oli flikkaa vierä. Nimitys pussikärry tuli tavasta sitoa istuimen taakse siinä olevaan mukavaan tilaan heinäpussi.

"Vieläkin joskus näkee tuollaisella pussikärryllä ajeltavan ja mukava kahden hengen kärry se onkin". Lenni Huhtanen

Samuli Paulaharjun mukaan kurikkalaisia olivat myös pussikärryt, pienet yksi-istuimiset kököttimet, joiden takaosan päällys oli tasaisena lautana - lauta oli saranoilla, niin että sen voi käännältää kolmannen henkilön istuimeksi. Hyvät torpparit niillä ajaa nytkyttivät, saattoi talon paappakin mumman kanssa niillä keikottaa. Saivat hyvän keikutuksen, sillä pussikärryissä oli tavallisesti notkeat saksilinijaarit.

Viereisen kuvan pussikärryn takalauta on kiinteästi kiinni. Silti etummaista istuinta voidaan siirtää kolmeen eri asentoon matkustajien painon mukaan.

 

Yhden istuimen kärryissä käytettiin saksilinjaaria, kuvan kärryssä on poikkilinjaari.

<<edellinen    jatkuu >>
<< edellinen - etusivu - seuraava >>