Eteläpohojalaaset hevosajokalut
Rekiroiti ja korppureki

Rekiroiti, rekiryijy, karvaroiti, nukkaroiti

Ilmajoella Luoman puorissa tapasi jokunen vuosikymmen sitten olla kesäisin näyttely, jossa oli iso määrä kutojanaisten ja talojen tyttärien taidolla kutomia rekiroitia näytillä. Rekiryijyjä käytettiin reen istuimen selustimessa ja jalkojen suojana 1800-luvulta. Rekiryijyyn kudottiin erilaisia kukkakoristeita, symboleja ja koristekuvioita. Malleja saatiin ja lainattiin, niitä siepattiin soholojen alta itte. Kurikassa Rinta-Tassin Kaisalla oli sellainen pää, joka näperteli uusiakin kuvia.

"Kamarin korjana oli rekiryijy, mutta tarvittiin sitä toki muuhunkin - nimensä mukaan. Talvella kun talon haltijaväki ajoi kirkkoon taikka hyviin vieraisiin, ryijy oli vällyjen peitteenä, niin että se hyvin uloosti. Selän takana oli nukkaroiti, jonka tupsuinen reuna  riippui reenperän sarjalla, ja alla heinien peittona oli raitainen karvaroiti. Tämä oli isojen rintalaisten menoa. Mutta häjylle talolle ja larvakylille kyllä kelpasi, kun oli sylissä fällyroukkoisten peittona punakuvainen nukkaroiti ja alla kulunut karvaroiti. Olisi ollut liikaa, jos mettäkyläänen olisi levittänyt reen perälle jotain korjaa". Samuli Paulaharju, Rintakyliä ja Larvamaita

Isoisten talojen tyttärillä oli komia sänkyryijy joka häissä levitettiin lattialle "vihkimälavittan" alle. Oikein hyvällä tyttärellä oli vielä sänkyryijyä pienempi rekiryijy,  joka oli koristeltu kirkkailla kukkapohjilla korjin kukin ja kiemuroin.

 

Naiset olivat käsistään hyvin taitavia ja kutoivat rekiin rekiroitia. E-P Maakuntamuseo

Kuvan rauskaperäisellä vääränenällä ajelivat 1920-luvulla Sanna ja Jaakko Lahti Pietilänkylästä ja reki oli esillä v.1990 Suomen hevonen, eilen tänään - näyttelyssä Etelä-Pohjanmaan Maakuntamuseon kivinavetan ala- ja yläkerrassa.

Mikäs rahvaan oli ollessa, reen pohjalla oli heiniä hevoselle ja paksu fälly päällä lämmitti ja piti kylmän loitolla. Paremmin rahvas varautui talven kylmyyttä ja pakkasia vastaan. Säätyläiset matkasivat huonommin, vaunujen alle oli laitettu jalakset pyörien tilalle, nahkainen fuutmantteli oli korkeintaan jalkojen suojana ja kylmä nakersi tehden matkaamisesta epämukavaa.

Korppureki

Korppureki on malliltaan hyvin yksinkertainen, sen alusta on työreestä. Reen helpon valmistuksen vuoksi sen pystyi tekemään vähänkin nikkarin vikainen talollinen. Kori on suoralinjainen ja jonkin verran muotoiltu etusärmi on suoraan pysty sekä peräpää on hieman  kallistettu taaksepäin. Lautalaita on suorassa linjassa ja samankorkuinen alusta loppuun asti. Anturan kaari on matala, toisin kuin lojo- ja vääränenäisessä rekimalleissa joiden kaari ulottuu ylös särmiin asti. Ketarat on suoraan pystyssä korin alustaan. Korppureessä myös oli irroitettava kyytimiehen istuin.  Korppureen väritys on yleensä sininen tai ruskea. Kuvassa olevan Yli-Lauroselan korppureen kyljet on ootrattu.

 

Korppureki on talollisten työreen päälle valmistama reki. Yli-Lauroselan museo, Ilmajoki

<<edellinen    jatkuu >>
<< edellinen - etusivu - seuraava >>