Eteläpohojalaaset hevosajokalut
Kilvanajokärryjen kehitys Eteläpohjanmaalla

Viereisen kuvan kärry on kevyt yhdenhengen ajettava ja se on mahdollisesti valmistettu Könnin perinteiden mukaan Ujaistenkylässä. Kärry on saksilinjaari jousitettu mikä antaa viitteitä sen valmistuneen myöhemmin, 1860-luvun jälkeen.

Istuin muistuttaa pikkupalkeiden istuinta ja on topattu selkänojasta sivuille. Sen takapuolella on kuuppa kuten vanhan-ajan kieseihin sellainen "pahkura" oli tapana laittaa. Istuinpenkin alla  on myös säilytystila tavaroille. Aisat menee taakse asti ja on yhdistetty kolmella poikkipuulla. Poikkipuiden päihin  on kaiverrettu koristekiemura. Istuin on kiinnitetty aisoja yhdistävään kahteen takimmaiseen poikkipuuhun kiinteästi kiinni. Kaksiosinen särmi on etummaisessa poikkipuussa ja sen sekä istuimen välissä, aisojen alapuolella on jalkatilan lava.

Poukkolava

Merkillinen ja vanha kärrymalli oli poukkolava, se oli hyvin kevyt joten sillä opetettiin varsahevosia ja ajettiin kilpaa. Poukkolava oli kovasti muodissa, varsinkin 1880 - luvulla.

Siinä on lava niinkuin työkärryissä mutta vain metrin pituinen, sivuilla on matalat pystylaudat, ohilaurat. Aisoista tulee istuimen alle puiset jouset ja lavan alla on pienet teräslinjaarit. Istuin on kuin niittokoneesta ja siinä on rautapuikkoinen sarja. Pentti Virrankoski

 

Yhdenhengen ajettava pienipyöräinen ja saksiliniaari jousitettu kärry. Ilmajoen museo

Kovapyöräinen kilpakärry

"Sen sijaan on syytä esitellä sen aikaiset kilpa-ajokärryt, sillä silloinkin ajettiin jo kovaa hevosilla ja tuota kovaa ajamista varten oli keksittävä erikoisia kärrymalleja". Lenni Huhtanen

Kovapyöräisen kilpakärryn kappa on hyvin pitkä ja paksu halkaisijaltaan, kehä ja puolat on hyvin vahvat rakenteeltaan. Pyörät on myös normaalia levemmällä. Aisoihin on taivutettu tila hevosen takapäälle, kuljettajan edessä on aisojen välipuu, josta ne jatkuu suorassa linjassa taakse taipuen jyrkästi aksilaan kiinni.

Aksilan yläpuolella aisojen välissä on lehtijousi, istuin on takaa kiinnitetty kolmella pitkällä raudalla siihen. Aisojen päältä tulee toiset kiinnitysraudat istuimeen. Yhdenhengen puolipyöreän istuimen reunaa kiertää matala rautapuikkoinen sarja. Kuljettajan jalkatuki on taivutettu takaa aisoista välipuun alle kiinni.

Puupyöräinen kilpakärry

Seuraava malli olikin kevyempi puupyöräinen kilpakärry. Siinä poikkipuu oli taivutettu suoraankulmaan ja matalat puupuikkoiset pyörät oli kiinnitetty aksilan pätkillä poikkipuun päihin. Aisat oli suoraan kiinni poikkipuussa. Pyörien kummankin puolen aksilan päistä tuli tuet aisaan kiinni. Poikkipuussa oli poikittain lehtijousi ja sen keskellä puolipyöreä istuin, jonka laitoja kiersi puikkosarja.

 

Kovapyöräinen kilpakärry 1880 - 1900-luvulta. Etelä-Pohjanmaan Maakuntamuseo

<<edellinen    jatkuu >>
<< edellinen - etusivu - seuraava >>